24-uurs glasservice
neem gratis contact op 085 - 330 10 14

Thermische breuk

Thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C ontstaat, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk. Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met het breken van glas door bijvoorbeeld het inslaan van de beglazing. Een thermische breuk is te herkennen aan één breuklijn die loodrecht vanuit rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Of er sprake is van een thermische breuk kan het best door een vakman worden beoordeeld. Een thermische breuk is geen productfout, maar het gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas.

U kunt de kans op thermische breuk fors verkleinen door:

  • jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing te plaatsen,
  • verwarmingselementen niet te dicht bij de beglazing te plaatsen,
  • de beglazing niet te beschilderen of te beplakken met plakfolie,
  • geen grote voorwerpen te plaatsen aan de binnenkant, dicht achter de beglazing en
  • handelingen te voorkomen die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld een gerichte koude waterstraal op een door de zon verwarmde beglazing).

Thermische breuk kan worden voorkomen door gehard glas toe te passen. Gehard glas is speciaal behandeld glas dat tegen veel grotere temperatuurverschillen kan en minder gevoelig is voor een thermische breuk. In situaties waar het glas te maken kan krijgen met grote temperatuurverschillen is het raadzaam gehard glas toe te passen. Een ander belangrijk voordeel van gehard glas is dat het veiligheidsglas is en bij breuk in kleine veilige korrels uiteen valt en dus geen ernstig letsel veroorzaakt. Laat u hierover informeren door uw glaszetter of montagebedrijf.

Verlaar Glasherstel

Vertrouwd & Resultaat gericht

085-4890770

 

Bereikbaar op:
Werkdagen van 8:00u tot 17:00u
Bij spoed ook buiten kantooruren

Terug bel verzoek

Heeft u liever dat wij u bellen?
Laat dan uw telefoonnummer achter.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.